Testen en loopbaaninstrumenten

Yanouque Brouwer Nieuws

Als je weet wat je wilt, kun je je talenten verder ontwikkelen en bewust een keuze maken voor de volgende stap in je loopbaan. Bij het maken van keuzes over je loopbaan kunnen testen en loopbaaninstrumenten inzicht bieden. Als loopbaanadviseur van POWR-mensenwerk maakt Yra Zwartendijk gebruik van verschillende instrumenten. Ze licht er een aantal toe.

Coachmatrix
“Als een cliënt niet helemaal helder heeft welke vragen hij of zij heeft of voor welk probleem er een oplossing moet komen, pas ik de coachmatrix toe. Deze matrix geeft een gestructureerd handvat om een vraag uit te werken. Je brengt in kaart wat de feiten zijn, wat het probleem is, wat je doel is en welke stappen je te nemen hebt.” (zie afbeelding)

Icares beroepskeuzetest
“Als iemand geen idee heeft welke andere beroepen bij hem of haar zouden kunnen passen zet ik de beroepskeuzetest van Icares in. Deze beroepskeuzetest bestaat uit een aantal onderdelen, die los van elkaar kunnen worden ingevuld. Aan de hand van 77 vragen worden  interesses duidelijk in kaart gebracht.  De talenten- en vaardighedentest geeft snel inzicht in de talenten en competenties die nodig zijn om een ​​beroep uit te oefenen.”

Model voor persoonlijkheidstypen
Uit onderzoeken blijkt dat er een aantal persoonlijkheidstypen te onderscheiden zijn. Typen die bepaalde drijfveren delen en daarbij ook vaak een bepaald soort gedrag laten zien. Ons gedrag wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals waarden en persoonlijke doelen, maar ook onze opvoeding, vriendenkring en karaktereigenschappen.Een model die de verschillende persoonlijksheidstypen zichtbaar maakt en die ik regelmatig gebruik is de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Door inzicht te krijgen in wat voor type je bent, welke drijfveren belangrijk voor je zijn en het gedrag dat je laat zien, kun je dit gemakkelijker herkennen bij jezelf en bij anderen.”

Kwaliteiten van Ofman
Ieder mens beschikt over diverse kwaliteiten. Maar als je over je kwaliteiten in gesprek gaat, kom je erachter hoe ingewikkeld het eigenlijk is. Wat de één een kwaliteit vindt, vindt de ander misschien juist geen kwaliteit.De methodiek van Ofman brengt niet alleen kernkwaliteiten, maar ook valkuilen, uitdagingen en allergieën in kaart. Ik gebruik deze methodiek om zo cliënten informatie te geven die kan helpen om inzicht te krijgen in hoe iemand reageert op een ander en wat diegene mogelijk van een ander kan leren.”

360 graden feedback
“Ik maak ook regelmatig gebruik van een vragenlijst om inzicht te krijgen in hoe anderen de cliënt zien, ook wel 360 graden feedback genoemd. Je bent mogelijk overtuigd of welllicht niet zo overtuigd van je eigen kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen, maar hoe ziet de ander jou? Welk gedrag laat je zien? Deze oefening, waarbij de cliënt mensen uit zijn omgeving zowel werk als privé gerelateerd schriftelijk enkele vragen stelt, levert vaak verrassend veel gespreksstof op. Het zorgt ervoor dat de cliënt overtuigd wordt van zijn eigen talenten, meer zelfvertrouwen gaat ervaren en mogelijk kansen ziet waar hij zelf nog niet aan heeft gedacht.”  

Heb je vragen of wil je meer weten over deze of andere instrumenten die POWR-mensenwerk gebruikt? Neem gerust contact met ons op.